Χαρακτηριστικά ανόδου στάθμης και ροής υδάτων μεταξύ των σταθμών…
Μετά την σημαντική άνοδο στάθμης σε πολλούς από τους ποταμούς της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ κατέγραψαν τα μέγιστα βάση νερού καθώς και τους χρόνους μετακίνησης των υδάτων που αντιστοιχούν στα βάθη αυτά, μεταξύ των σταθμών του δικτύου.
Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, μεγάλα βάθη νερού παρατηρήθηκαν στον Πηνειό Θεσσαλίας (έως περίπου 4 m), στον Άραχθο (έως 2.6 m) και στον Αλφειό (έως 2 m περίπου) ενώ οι χρόνοι διάδοσης των αιχμών στάθμης κυμάνθηκαν από περίπου 3 ώρες στον Άραχθο (μεταξύ γέφυρας Πολίτσας και γέφυρας Τζάρη) έως 27 ώρες στον Πηνειό (μεταξύ Νομής και Τεμπών).
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης που παρέχει το δίκτυο των αυτόματων σταθμών ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον σχεδιασμό μέτρων για την διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου. Οι παραπάνω μετρήσεις ενδέχεται να παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ διαφορετικών γεγονότων βροχής αφού εξαρτώνται από την ένταση, την ποσότητα και την κατεύθυνση της βροχής αλλά δεν μεταβάλλονται σημαντικά, τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάλυση τους.
Δείτε το συγκεντρωτικό dashboard με τις μετρήσεις στάθμης ποταμών εδώ: https://hydro-stations.hcmr.gr/στάθμη/